Koken als een pro begint met de juiste pannen

grillpannen

Wil je wel eens iets anders op tafel zetten, en ben je op zoek naar andere manieren om bijvoorbeeld vlees of vis te bereiden? Dan is het leuk om eens op zoek te gaan naar nieuwe recepten of andere manieren om te bereiden wat je al jaren doet. Door gerechten eens te bereiden in de oven in plaats van in een pan kun je een heel ander effect creëren, maar ook het gebruik van een ander soort pan kan al een groot verschil maken.

Hoe houd je het spannend?

Koken is voor de ene persoon een echte hobby, iets dat iedere dag met veel plezier wordt gedaan. Voor de ander is het meer een soort noodzakelijk kwaad, iets dat er nu eenmaal iedere dag bij hoort. Hoe dan ook, koken is iets dat we vrijwel dagelijks doen. En zoals bij zoveel zaken die dagelijks terugkeren, ligt ook bij koken het gevaar van een sleur op de loer. Iedere dag weer iets nieuws verzinnen, iedere dag weer iets lekkers op tafel zitten: het valt niet mee. Vaak vallen we toch (te) vaak terug op onze vaste gerechten, de dingen die we makkelijk weten te bereiden en die nooit mislukken.

Makkelijk, maar ook een beetje saai. Saai om te bereiden, maar ook om te eten. Het is allemaal wel lekker, daar niet van, maar iets verrassender is leuk, al is het maar om wat afwisseling te hebben. Dat betekent niet dat je opeens op een heel andere manier hoeft te gaan koken, al je vertrouwde gerechten hoeft te gaan vervangen door iets compleet anders. Nee, soms kan een net iets andere manier van bereiden de sleur ook al aardig doorbreken.

Pak eens een andere pan

Een heel simpele manier om een gerecht net wat anders te maken, is door eens een andere pan te pakken. Bereid je vlees of vis normaal gesproken in een koekenpan? Dan zou je eens aan grillpannen kunnen denken. Deze geven net een wat andere smaak mee, door de grillrandjes die zij achterlaten. Bovendien is er voor het bereiden in een grillpan niet of nauwelijks boter of olie nodig.

Ook slowcookers zijn populair, zeker bij vleeseters. Deze pannen bereiden je gerecht op een lagere temperatuur, heel langzaam. Ook dit zorgt voor een heel ander resultaat dan je gewend bent, en maakt dat je de sleur in de keuken kunt doorbreken. En wat dacht je van pasta? Bereid je pasta eens zoals je dat meestal doet, en zet hem daarna met wat kaas eroverheen eens even in de oven. Ook dan krijg je een heel ander resultaat, terwijl het nauwelijks extra moeite kost.

Plaats een reactie