Shampoo bar review:
voor het eerst je haar wassen met een shampoo bar

shampoo bar review

Tegenwoordig hoor ik er veel over: de shampoo bar. Het product voor onder de douche is hot, hip en happening. En ik moet eerlijk toegeven: ik kan mezelf niet bestempelen als een voorloper. Ik ben eerder iemand die de kat uit de boom kijkt als het op nieuwe producten aankomt. Het is altijd een beetje spannend of het product zal blijven, en of ik – in dit geval – mijn fles shampoo zal vervangen voor een shampoo bar. Misschien sta jij er ook zo in, misschien heb je al sinds jaar en dag een shampoo bar onder de douche in gebruik. Voor mij inmiddels tijd om een shampoo bar te gaan testen van Shampoobars.nl, en na alle verhalen uit mijn omgeving ben ik heel benieuwd. Ik kan vast als tipje van de sluier oplichten dat ik aangenaam verrast ben!

Wat is een shampoo bar?

Een shampoo bar is een alternatief product voor je reguliere – meestal plastic – flesje shampoo dat je nu gebruikt onder de douche om je haren mee te wassen. De shampoo, in de vorm van een stukje zeep, heeft een net iets andere werkwijze dan de vloeibare shampoo die je uit een flesje haalt. Ook heeft het minder impact op het milieu. En dat is ook meteen de reden waarom je over zou moeten stappen naar een shampoo bar.

Waarom een shampoo bar?

Het is voor mij de hoofdreden om een shampoo bar te testen: de verminderde impact op het milieu ten opzichte van een flesje shampoo. De shampoo bar gaat wel 80 wasbeurten mee en vervangt daarmee 3 plastic shampoo flessen. Dat scheelt in mijn ogen super veel, ieder beetje dat we kunnen minimaliseren in plastic is hierin een mooi meegenomen factor.

Het product zelf is vegan, cruelty free (ofwel, niet op dieren getest), vrij van SLS en SLES. Daarnaast bevat deze shampoo zonder sulfaten geen parabenen en siliconen.

De shampoobars.nl variant wordt ook nog eens geleverd in een fijn, compact doosje dat gemaakt is van karton dat volledig biologisch afbreekbaar is en 100% plasticvrij. Win-win dus.

Dit review ik

Om deze review mee af te trappen: goed om te weten wat ik review. Ik heb gekozen voor de Shampoo Bar Meloen, speciaal voor normaal tot vet haar, van Shampoobars.nl. Deze bar is verkrijgbaar in een 30 gram en 60 gram variant – ik test de 60 gram variant. Zoals de website aangeeft: de geur zou zoet en fris moeten zijn. Ik ben benieuwd!

wat is een shampoo bar
shampoo bar grootte
Shampoobars.nl

Voor het eerst je haren wassen

De eerste keer je haren wassen met een shampoo bar voelt wat gek aan. Helemaal als je je plastic shampooflesje gewend bent, waar het vloeibaar uit komt. De bestelling die je binnen krijgt met jouw shampoo bar zit boordevol informatie over de bar maar ook hoe je hem het beste kunt gebruiken.

Er zijn twee mogelijkheden om je haar ermee te wassen: je wast het zeepje in je handen tot een schuimerige substantie die je in je haar kunt smeren of je kiest ervoor het zeepje door je haar te halen. Let wel; het zeepje gaat 80 beurten mee, dus los van dat er schuim op je handen komt zie je geen verschil bij de eerste wasbeurt bij het zeepje zelf.

Ikzelf ben gestart met het wassen met mijn handen, en merkte dat ik dat toch wat lastig vond. Je ziet wat schuim op je handen, maar hoe weet je of de hoeveelheid voldoende is? Het is dus – in mijn geval met lang haar – regelmatig het zeepje weer pakken om meer schuim te maken. Ik ben tijdens dezelfde douchebeurt met mijn ongeduld (haha) overgestapt op het zeepje over het haar heen halen. Ik doe dat in een soort borstel beweging: alsof ik mijn haar borstel. Van de voorkant stroken naar achteren maken. Ik merkte al snel dat dit voor mij veel beter werkt en ik hierin niet van de leg wordt gebracht door wat je ziet. Je wordt geleid door wat je voelt aan schuim.

Vanuit die positie kon ik makkelijk mijn haar verder inschuimen en uitspoelen, ideaal! Tijdens het douchen komt de meloen geur al vrij, zonder te overheersend te zijn ruikt het fris en zoetig.

Al met al was de eerste keer even wennen. Nu ik de shampoo bar al meerdere keren heb gebruikt, zit de gewoonte erin en gaat het super makkelijk. Een bakje klaarzetten voor de shampoo bar is wel aan te raden: steeds in- en uit het doosje is niet ideaal met natte handen en op gegeven moment een natte shampoo bar.

schaaltje voor shampoo zeep
shampoobars blikje

Shampoo bar review: dit is hoe ik het heb ervaren

Al met al is het douche proces een kwestie van wennen. Als je net zoals ik niet gewend bent om met een stukje zeep je haren te wassen in plaats van vloeibaar shampoo is het echt gewoon doen. Oefening baart kunst en uiteindelijk zit het in je ritme.

Een belangrijk onderdeel van hoe ik het heb ervaren zit voornamelijk in de periode na het douchen. Ten opzichte van mijn vloeibare shampoo – wat mijn haar zwaar maakt en daardoor vaak sluik naar beneden hangt – zorgt de shampoo bar ervoor dat mijn haar volumineuzer is. Zonder iets toe te voegen: geen wax, gel, haarspray – niets. Ik merk wel dat mijn haar iets anders aanvoelt dan bij vloeibare shampoo, maar dat vind ik zelf niet storend. Verder goed om te weten is dat ik zelf mijn haar om de dag was, en dat dat prima kan met deze bar. De dag erna is het nog steeds vol volume en kom ik weg met een borstel door mijn haar te halen. Het is dus niet alleen een aanwinst voor het milieu en voor mijzelf onder de douche maar ook in de beauty stappen die ik erna onderneem. Ik ben fan!

shampoo bar meloen

Plaats een reactie