Wat weet jij over de rum in jouw glas?

rum

Ben jij iemand die het wel gelooft of wil jij graag het naadje van de kous weten? In dit blog vertellen we je alles over rum. Bijvoorbeeld over waar rum vandaan komt en welke soorten rum er zijn. Als bonus delen we je een paar lekkere recepten met rum.

Rum, al eeuwenoud

Naar alle waarschijnlijkheid komt rum oorspronkelijk uit Brazilië. Daar plantten Portugese en Spaanse kolonisten in de 16e eeuw suikerriet aan. Rum wordt namelijk geproduceerd uit vers suikerrietsap, suikerrietsiroop of andere bijproducten van suikerriet. Deze rum werd door de Brazilianen cachaça genoemd. Al snel verspreidde de kunst van het stoken van rum zich vanuit Brazilië naar andere landen in de Cariben. Vanwege de verspreiding overzee, werd rum als snel de favoriete sterke drank van zeerovers en mariniers. Waarschijnlijk is Cuba een van de beroemdste van de 40 rumproducerende landen.

Waarom heet deze drank zo?

Het woord rum is waarschijnlijk afgeleid van het woord saccharum, het latijnse woord voor suiker, het basisingrediënt voor het bereiden van rum. Het zou ook een verbastering van het franse woord arome kunnen zijn. Een laatste theorie is dat rum naar roemer is vernoemd, een groot drinkglas waar de zeelui uit dronken.

Verschillende soorten rum

Er zijn verschillende soorten rum:
• Bruine rum
• Witte rum
• Gold rum
• Spiced rum
• Flavoured rum
• Overproof rum

Bruine rum

Bruine rum dankt zijn kleur aan het rijpingsproces in eikenhouten vaten. De in eerste instantie kleurloze, zoete rum, neemt langzaam de kleur van het eikenhout over, maar ook smaaktonen van hout en specerijen. Bruine rum, die een wat stevigere smaak heeft, kan je prima puur of on the rocks drinken.

Witte rum

Als rum in stalen vaten rijpt, behoudt het zijn heldere, witte kleur en de natuurlijke, zoete smaak. Verder bevat witte rum vrij weinig andere smaaktonen. Witte rum laat zich prima mengen in een cocktail of mixdrankje.

Gold rum

Gold rum heeft minder lang op eikenhout gerijpt en heeft daardoor een lichtere kleur als bruine rum. Qua smaakbeleving houdt een gold rum het midden tussen de witte en de bruine rum.

Spiced rum

De naam verraadt het al een beetje. Aan deze rum op basis van een gold rum, worden extra specerijen zoals anijs, kaneel of peper toegevoegd, waardoor een kruidige en donkere rum ontstaat.

Flavoured rum

Tegenwoordig is rum met een smaakje helemaal hot. Dit gebeurt tijdens het productieproces door bijvoorbeeld fruit mee te destilleren. Denk aan smaken als sinaasappel, framboos of kokos. Flavoured rum is erg populair onder de jeugd en wordt vaak gemixt met frisdrank of in een cocktail verwerkt.

Overproof rum

Overproof rum heeft een alcoholpercentage van maar liefst 75%. Een voorbeeld daarvan is de strohrum (stroh), die afkomstig is uit Oostenrijk.

Hieronder geven we je twee lekkere recepten met rum, zowel een zomerse als een winterse variant.

Zomerse rabarbermojito

Wat je nodig hebt:
• 40 milliliter witte rum
• 1 limoen in partjes
• 15 milliliter rabarbersiroop
• 100 milliliter koolzuurhoudend water
• Takje verse munt
• IJsblokjes

Zo maak je het:

Schenk de rabarbersiroop en de rum in een groot glas. Schenk er het water bij en voeg de munt, een paar partjes limoen en wat ijsblokjes of crushed ice toe. Een rietje erin en genieten maar.

Winterse chocolademelk

Wat je nodig hebt:
• 20 milliliter rum
• 200 milliliter melk
• 50 gram pure chocolade
• Slagroom

Zo maak je het:

Rasp de chocolade. Verwarm de melk in een pannetje en laat de geraspte chocolade al roerend smelten. Schenk de rum in een grote porseleinen beker en voeg de warme chocolademelk toe. Afmaken met een grote toef slagroom en een rietje of lange lepel. Eventueel wat cacaopoeder of een beetje kaneel op de slagroom strooien.
Tip: in plaats van melk en chocolade kun je ook chocomel van een goed merk gebruiken.

Plaats een reactie