Iedereen zijn eigen vlees bereiden? Zo pak je dat aan

korean BBQ

Zelf je eigen vlees bereiden, om dit vervolgens gezamenlijk aan tafel op te eten. Iets typisch Nederlands, toch? Het gourmetstel staat niet voor niet in vrijwel ieder huishouden ergens in een keukenkastje, wachtend op een feestelijke gelegenheid. Maar wist je dat er nog meer manieren zijn om op deze manier gezamenlijk te tafelen? Ook in Azië zijn ze er namelijk dol op, al pakken ze het daar net wat anders aan.

Eerlijk zullen we alles delen?

Je hebt het vast ook wel gelezen: shared dining is een echte trend. Samen een grote schaal met de lekkerste gerechten delen, hartstikke gezellig. In restaurants zie je de mogelijkheid steeds vaker op de kaart verschijnen, maar ook thuis raakt dit concept steeds meer ingeburgerd.

Dat betekent echter niet dat we er allemaal fan van zijn. Of dat we er altijd zin in hebben. Al heel wat jaren is het namelijk een andere trend die de Nederlandse huiskamers beheerst. Het zelf bereiden van je eigen hapje. Jouw hapje, van niemand anders. Niks delen, nee, zelf maken, zelf opeten. Het klinkt een stuk minder sociaal dan shared dining, maar dat valt in de praktijk reuze mee. We zitten gezellig met zijn allen aan tafel, geven vrolijk de sausjes en bijgerechten aan elkaar door en praten tussen het eten door lekker bij. Niet voor niets is gourmetten zo populair.

Kan het ook anders?

Gourmetten is populair, omdat we het nu eenmaal fijn vinden om ons eigen eten te maken, maar ook wel een beetje afgezaagd. De gemiddelde Nederlander heeft het al heel wat keren gedaan, en wil wel eens iets anders. En dat kan! Er komen steeds meer concepten op de markt waarbij iedereen nog steeds zijn eigen eten, meestal vlees, bereidt, maar die toch net een beetje anders zijn.

Een goed voorbeeld is de Korean BBQ. In Azië, maar ook daarbuiten, zie je al steeds meer restaurants opduiken die dit concept aanbieden. Traditioneel staat de BBQ in het midden van een ronde tafel, en bereidt iedereen hierop zijn of haar kleine lapjes vlees. Of wat dacht je van Shabu Shabu? Hierbij worden kleine, flinterdunne stukjes vlees in een pan met hete bouillon gedoopt, zoals wij de fondue kennen. Let er bij beide manieren van samen eten op dat je kiest voor heel goed, dungesneden vlees en zorg voor de juiste Aziatische smaakmakers erbij. Alleen zo maak je er echt iets anders van dan we allemaal zo gewend zijn, en geniet je eens op een andere manier van het gezamenlijk bereiden van je eigen vlees.

Verder lezen en shoppen?

Wil je meer lezen over hapjes, drankjes, restaurants en al het andere lekkers? Dat kan op onze Food blog — 24/7 bereikbaar om de fijnste inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Onze drie laatste blogartikelen in deze categorie vind je hieronder! Liever meteen shoppen? Je vindt hier onze Food webshops.