Alles dat je moet weten
over koken met nootmuskaat

koken met nootmuskaat

Nootmuskaat is een specerij van de nootmuskaatboom en wordt gewonnen uit de zaden van de muskaatvrucht. Nootmuskaat staat bekend om zijn warme, nootachtige aroma en een milde smaak, waardoor het goed past bij een breed scala van smaken. Ondanks zijn veelzijdigheid, is het slim om te weten waar je op moet letten bij het gebruik van nootmuskaat. Daarom hebben we in deze blog de belangrijkste zaken op een rijtje gezet voor kokkerellen met nootmuskaat.

Nootmuskaat past uitstekend in hartige gerechten

Nootmuskaat is een echte smaakmaker voor zoute, hartige gerechten, hoewel het traditioneel gezien ook vaak wordt geassocieerd met zoet voedsel zoals taarten en gebak, en een uitstekend alternatief is voor kaneel! Gewoonlijk wordt nootmuskaat in kleine hoeveelheden gebruikt, voornamelijk als garnering en niet als hoofdsmaak. Of het nu gaat om een beetje nootmuskaat om pompoengerechten, vlees en donkere bladgroenten op smaak te brengen of om extra smaak toe te voegen aan pastabotersauzen voor gnocchi, een beetje nootmuskaat kan toegepast worden in tal van lekkernijen.

De verse smaak van nootmuskaat

Het is belangrijk om te weten dat zodra de nootmuskaat geraspt is, hij snel zijn oliën verliest. Dit betekent dat als je de volle smaak van de verse oliën wilt krijgen, het wordt aangeraden om verse hele nootmuskaat te raspen. Hiervoor kun je een nootmuskaatmolen gebruiken, maar als je er geen hebt, kun je het fijnste mes van een rasper gebruiken. Kortom, het verschil tussen verse nootmuskaat en in de winkel geraspte nootmuskaat is als dag en nacht, dus het is beter om het gemak over te slaan!

Wil je hele nootmuskaatnoten kopen? Koop deze en al je specerijen dan eenvoudig online bij de Kruidenbaron, dé webshop voor kruiden!

Wanneer nootmuskaat toevoegen?

Verse muskaatnoot kan het best aan het einde van het koken worden toegevoegd, omdat de smaak met de warmte verloren gaat. Gebruik nootmuskaat dus als laatste smaakmaker, voor zowel warme als koude gerechten. Ook kun je nootmuskaat gebruiken voor het verfijnen van  de smaak van desserts en drankjes, door de vers geraspte specerij te strooien vlak voor het serveren. Houd er wel rekening mee om nootmuskaat te gebruiken met mate, want meer dan twee theelepels van dit specerij kan gezondheidsklachten opleveren, zoals sufheid, buikpijn, braken en onrust.

Nootmuskaat bewaren

Ben je klaar met het gebruik van nootmuskaat, dan is het belangrijk om het te bewaren op een koele, donkere plaats in een afsluitbare container. Dit geldt voor hele rauwe nootmuskaat, evenals nootmuskaatpoeder. Overgebleven rauwe nootmuskaat moet dus goed worden ingepakt om de oliën op hun plaats te houden.

Plaats een reactie