4 tips om zelf koffiebonen te malen

koffiebonen malen

Zet je thuis koffie met een filterapparaat? Dan gebruik je hier waarschijnlijk filterkoffie voor. In dat geval gooi je enkel wat schepjes koffie in het apparaat en na enige tijd staat er een kan koffie klaar. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen met zo’n apparaat zelf koffiebonen malen. De smaak van een kop koffie is dan vaak een stuk krachtiger dan met filterkoffie. Wil je ook zelf koffiebonen malen? Wij zetten hier 4 tips op een rijtje.

1. Koop de juiste koffieboon

Voordat je kunt beginnen met malen, moet je allereerst koffiebonen kopen. Dit lijkt makkelijker dan het is, want het aanbod is ontzettend groot. Sommige mensen kiezen lukraak een koffieboon uit, maar dit raden wij jou niet aan. De boon die je kiest bepaalt namelijk de smaak van de koffie. Kies je voor donkere bonen met een glanzende uitstraling? Dan krijgt jouw kop koffie en sterke en bittere smaak. Koffiebonen met een lichtere kleur zijn minder lang gebrand en hebben daardoor een zachtere smaak.

2. Gebruik de juiste hulpmiddelen

Als je een geschikte koffieboon gevonden hebt, kun je niet direct beginnen met malen. Nee, want je moet de juiste hulpmiddelen gebruiken om de bonen fijn te malen. Een koffiemolen is essentieel als je zelf koffiebonen wilt malen. Je kunt kiezen uit een handmatige en elektrische koffiemolen. Een handmatige molen is weliswaar goedkoper, maar deze maalt de bonen niet altijd even goed. Gebruik je een elektrische koffiemolen? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn.

3. Maal niet te vroeg

De meeste mensen beginnen enthousiast met het malen van koffiebonen als zij een koffiemolen in huis hebben. Als je direct wilt ervaren of de smaak van de koffie hierdoor verbetert, kan dit inderdaad. Toch willen wij jou er nog even voor waarschuwen om jouw bonen niet te vroeg te malen. Er mag namelijk niet te veel tijd zitten tussen het malen en maken van de koffie. Maal je de koffiebonen lang voordat je ze gebruikt? Dan smaakt de koffie waarschijnlijk een stuk minder dan wanneer je er direct koffie mee zet. Maal daarom ook nooit meer koffie dan je nodig hebt.

4. Weet hoeveel koffie je nodig hebt

Wanneer je net begint met het zelf malen van koffiebonen, weet je ongetwijfeld niet hoeveel koffie je precies nodig hebt. Daarom maal je mogelijk op goed geluk een aantal bonen. In dat geval is de kans aanwezig dat je te veel of te weinig koffie maalt. Probleem is dat je dit pas proeft bij het drinken van de koffie. Zo kan de koffie bijvoorbeeld te slap of te sterk van smaak zijn. Als dit het geval is, pas je de volgende keer de hoeveelheid bonen aan. Na enige tijd weet je ongetwijfeld precies hoeveel bonen je moet malen voor een goede kop koffie.

Verder lezen en shoppen?

Wil je meer lezen over hapjes, drankjes, restaurants en al het andere lekkers? Dat kan op onze Food blog — 24/7 bereikbaar om de fijnste inspiratie op te doen en te genieten van al het moois. Onze drie laatste blogartikelen in deze categorie vind je hieronder! Liever meteen shoppen? Je vindt hier onze Food webshops.