Kleine keuken tips:
Met deze 9 tips haal je het meest uit je kleine keuken

kleine keuken tips

Zeker als je in de stad of in een oud huis woont, is de kans groot dat je keuken niet al te groot is. Als je graag tijd in de keuken spendeert, kan dat nogal wat ongemakken opleveren. Met deze 9 tips haal je het meest uit je kleine keuken.

 

  1. Ga voor neutrale en lichte kleuren

Lichte kleuren geven de illusie van meer ruimte. Dat geldt eigenlijk voor elke soort kamer of ruimte. Zorg dus dat je in je keuken vooral gebruikmaakt van lichte en neutrale kleuren. Wit is dan waarschijnlijk het eerste aan je denkt en doet het altijd goed. Vind je wit te saai? Beige of pasteltinten hebben hetzelfde effect. Bonusvoordeel is dat je niet zo snel uitgekeken raakt op de kleur. Als je toch graag een fel of donker kleurtje in je keuken wil verweven, kies dan voor verschillende accessoires in matchende kleuren of ga voor een gekleurd aanrechtblad.

 

  1. Zoek buiten je keuken naar extra opbergruimte

Het grootste euvel aan een kleine keuken is het gebrek aan opbergruimte. Zoek daarom ook buiten de keuken naar plekken om je spullen op te bergen. Heb je nog ruimte over in je woon- of eetkamer? Zet daar dan een buffet- of vitrinekast neer en stal er je mooiste servies en leuke potjes en mandjes. Deze spullen verdienen een beter plekje dan te worden weggemoffeld in een kast. Daarnaast kun je een ingebouwde kast, de ruimte onder trap of de kelder tot voorraadruimte omtoveren.

 

  1. Berg je elektrische apparaten op in kastjes

We hebben tegenwoordig overal een apparaat voor: van een tosti-ijzer tot een melkopschuimer tot een blender. Veel van deze apparaten hebben een plaatje op ons aanrecht verworven. Dat oogt echter slordig en niet ruimtelijk, dus berg elektrische apparaten het liefst op in kastjes. Moet je sommige apparaten toch echt op het aanrecht kwijt? Zet daar dan apparaten in dezelfde kleur/stijl neer, zodat je de rust bewaart.

 

  1. Maak gebruik van de verticale ruimte

Als het ontbreekt aan horizontale ruimte, ga dan verticaal. Met behulp van haken kun je dingen verticaal ophangen, zoals hand- en theedoeken, steelpannen, grote lepels en ovenwanten. Sommige keukens hebben een verticale rand, waar je een verticale lade kunt inbouwen. Meestal kun je daar nog flink wat spullen kwijt. Gebruik verder de ruimte bovenop de kastjes voor de spullen die je niet vaak gebruikt.

 

  1. Hang planken op als kastjes niet meer passen

Als je geen ruimte meer hebt voor extra keukenkastjes, kies dan voor planken. Zo kun je toch nog wat extra items kwijt. Ga wel voor dingen die je netjes kunt etaleren, anders lijkt het alsnog een rommelige bedoeling. Als je er bijvoorbeeld potten met kruiden of dozen met zakjes wilt neerzetten, zorg dan dat het allemaal in gelijke potten en dozen zit. Zo’n plank kan zelfs een extra touch geven aan je keuken.

 

  1. Gebruik de binnenkant van de kastdeurtjes

Een kleine keuken houdt in dat je elke ruimte optimaal moet benutten. In de kastjes kun je vaak meer kwijt dan je denkt door de binnenkant van de kastdeurtjes te gebruiken. De binnenzijde leent zich namelijk uitstekend voor het bevestigen van haakjes of bakjes. Daar kun je dan bijvoorbeeld je schoonmaakproducten aan hangen.

 

  1. Plaats je borden in een rek

Borden nemen opgestapeld in een kast best veel kostbare ruimte in beslag. Een bordenrek die je aan de wand hangt is daar een mooie oplossing voor. Als je ze op hun zijkant in een rek zet, scheelt het de helft aan ruimte en het staat ook nog eens leuk.

 

  1. Dek je fornuis af met een snijplank

Niet alleen het tekort aan opbergruime is vervelend aan een kleine keuken, maar ook het gebrek aan werkruimte. Als jij je amper ruimte hebt om het eten voor te bereiden, neemt het plezier in koken toch een beetje af. Door je gasfornuis af te dekken met een werkblad, creëer je flink wat extra ruimte om je eten te snijden. Als je het fornuis vervolgens nodig hebt, kun je het blad simpelweg verplaatsen.

 

  1. Ruim regelmatig op

Het lijkt misschien een open deur, maar opruimen is de sleutel tot overzichtelijkheid in een kleine keuken. Gooi afval tijdens het koken linea recta in de prullenbak en ruim alles wat je gebruikt direct erna op. Er liggen bovendien bij de meeste mensen veel onnodige spullen in de keuken: dingen die over de datum zijn, pannen die nooit worden gebruikt en kapotte vershoudbakjes. Ga dus eens in de zoveel tijd met een bezem door je keuken heen.

Lees ook: